I Forum Drobiarskie 03.03.2017
Falenty
Czy możemy nie stosować kokcydiostatyków
w produkcji drobiarskiej?
Program
03.03.2017 (Piątek) |
|
10.00 – 10.05 | Uroczyste otwarcie – Prof. dr hab. Piotr Szeleszczuk, dr hab. Andrzej Gaweł, prof. nadzw. UP we Wrocławiu |
10.05 – 10.25 | Prof. dr hab. Piotr Szeleszczuk (SGGW): Kokcydioza drobiu w Polsce – jaki to problem? |
10.25 – 10.45 | Dr wet. Kamila Bobrek (UP Wrocław), dr hab. Andrzej Gaweł, Prof. nadzw. UP we Wrocławiu: Wprowadzenie do biologii kokcydii. |
10.45 – 11.05 | Mgr Piotr Bonisławski (Elanco): Kokcydiostatyki, czym są i jak wspierają zrównoważoną produkcję drobiarską? |
11.05– 11.55 | Lek. wet. Tomasz Kwiatkowski (Elanco): Co zrobić, żeby mieć kokcydiozę? |
11.55 – 12.15 | Przerwa kawowa |
12.15 – 13.00 | Lek. wet. Sylwia Doner (Zoetis): Zachowanie skuteczności kokcydiostatyków zależy od racjonalnego ich stosowania, ale co to oznacza w praktyce? |
13.00 – 13.25 | Mgr inż. Rafał Wysmoliński (Cargill): Bezpieczeństwo stosowania kokcydiostatyków – punkt widzenia producenta pasz |
13.25 – 13.40 | Lek. wet. Piotr Falkowski (Proviron Optigut) – praktyczne zastosowanie nowoczesnych technologii estryfikacji w połączeniu z immunoprofilaktyką kokcydiozy, w celu zachowania integralności jelit |
13.40 – 14.05 | Dr wet. Małgorzata Olejnik (PIWET-PIB): Kokcydiostatyki w diecie człowieka? |
14.05 – 14.20 | Przerwa kawowa |
14.20 – 15.05 | Lek. wet. Danuta Furmanek (MSD): Zastosowanie szczepionek przeciwko kokcydiozie jako skutecznego narzędzia do podnoszenia integralności przewodu pokarmowego i poprawy efektywności w odchowie niosek towarowych |
15.05– 15.50 | Lek. wet. Gábor Kis (Hipra): Klasyczne i nowoczesne rozwiązania chowu brojlerów kurzych. |
15.50– 16.15 | Dr hab. Andrzej Gaweł, prof. nadzw. UP we Wrocławiu: Dezinwazja ważny element ogniwa profilaktyki kokcydiozy drobiu. |
16.15 | Zakończenie Forum – obiad |